Nytt under frågor och svar

Måste jag gräva själv på min tomt för fiberkabeln? 

Nej, föreningen gräver med maskin fram till husgrunden om du så önskar. Gällande återställning fyller vi även igen med maskin, så planteringar, stenläggningar etc kommer ej att återställas. Detta betyder i praktiken att du kanske hellre vill handgräva sista biten/vissa bitar för att inte åstadkomma mer skada på din tomt än nödvändigt.

Slangen som grävs ner är 16 mm tjock och ganska styv (liknar PEM-slang för vatten, men med grön markering i st f blå). Slangen läggs på 20-30 cm djup inom tomten.

Vad behöver jag göra själv inne i huset?

Föreningen monterar en dosa på grunden eller ytterväggen där markkabeln kommer upp. Till den dosan ska en fiberkabel dras från den plats i huset där medieomvandlaren (från Telia) ska monteras. Det är en tunn kabel som du själv drar ut genom väggen. Föreningen svetsar sedan ihop fibern i den kabeln med fibern i markröret. Som standard levererar vi en 10 m fiberkabel, men upp till 50 m går att få.

fiberkabel Fiberdosa

 

2 svar på ”Nytt under frågor och svar”

 1. Går det att ansluta gäststuga till samma anläggning ,eller typ router.
  Mvh Leif
  Vika Hällingsjö

 2. Hej,
  Om gäststugan kan hyras ut som ett komplett, eget hushåll rekommenderar jag att man skaffar en extraanslutning. Vi har satt priset för extraanslutning till 5000 idag. Fördelen med extraanslutningen är att den kan användas som ett helt eget abonnemang – i de fall stugan hyrs ut är det alltså hyresgästen som står för abonnemanget.

  Om gäststugan endast används av familjen som bebor fastigheten och dess vänner och bekanta, kan det vara enklare att endast ha EN anslutning för hela fastigheten. Med det tänkta abonnemang vi siktar mot ingår TV (2 digitalboxar), fast telefon (via internet) och bredband.
  Om det är TV i gäststugan som är den önskade funktionen, går det att ansluta trådlöst mellan boningshus och gäststuga – om avståndet inte är för stort. Med hjälp av en Ruckus MediaFlex N går det då att använda den ena av digitalboxarna i gäststugan. Notera att Ruckus INTE ingår i det paket vi uppger i det planerade standardpaketet.
  Om det är fast telefon i gäststugan som är den önskade funktionen så kommer dina telefoner som du har idag att fungera på samma sätt efter indragning av fiber. Har du alltså fast telefon dragen till gäststugan idag, från boningshuset, så kommer det att fungera med fiber också.
  Om det är bredband i gäststugan som är önskad funktion kan detta uppnås på ett flertal olika sätt. Endera drar man en TP-kabel från boningshuset till gäststugan, sätter upp en trådlös accesspunkt i boningshuset (WiFi) eller – om gäststugans el går på propparna i huset – med hjälp av kabelanslutet nätverk genom eluttaget.

  Mvh
  /Mike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.