Data- och IT-kurs i Kråkereds Skola Bygdegården

En tanke som slagit mig då jag varit ute och missionerat för fiber i stugorna är att Ubbhult-bornas data- och IT-vanor kanske inte är vad de kunde vara, om allmänheten i Ubbhult fick lite hjälp på traven.

Här finns givetvis massor av invånare som inte har några frågor alls eller inte har något som helst intresse i ämnet, vilket också är helt väntat. Dessa invånare klarar sig alldeles utmärkt själva eller har inte minsta intresse i ämnet.

Jag vill ge de invånare som har intresse att lära sig grunderna möjligheten att uppnå den nivå de anser sig behöva, för att kunna utnyttja bredbandet bättre när det kommer på plats. Ett förslag är att träffas under en eller flera terminer och åstadkomma detta tillsammans i form av en kursverksamhet. Själv kan jag tänka mig att ställa upp gratis en kväll i veckan under en eller flera terminer om detta kan intressera ett 20-30-tal individer per kurs.

Ett förslag till kurslokal är, som rubriken antyder, Kråkereds Skola Bygdegården.
Jag har, för tillfället, inget förslag till hur utrustning ska ordnas för detta. Troligen har ett flertal redan skaffat någon form av utrustning, kanske en laptop, som står och samlar damm vilket kan tyckas vara bortkastade pengar.

Några idéer till ämnen att ta upp under kurserna:

 • Användning av dator för att skriva elektronisk post
 • Användning av dator för att ordna med bilder i ett digitalt fotoalbum
 • Användning av dator för att boka resor
 • Användning av dator för att skriva en bok
 • Användning av dator för att göra en hushållsbudget
 • Användning av dator för att konstruera elektroniska prylar
 • Användning av dator för att ta fram ritningar till bygg- och miljökontorets byggenhet för om- eller ny-bygge
 • Användning av dator för att skriva program i, exempelvis, programspråken C, C++, C#, Java etc.

För att inte bli för insnöade på data kan vi givetvis titta på andra ämnen runt fiber-bredband:

 • Jag har en gammal tjock-TV.
  • Kan jag använda fiber för att få in TV-kanalerna till den?
  • Hur använder jag TVns begränsade kapacitet bäst?
  • Hur hyr jag en film via fiber?
 • Jag har en ny fin platt-TV.
  • Kan jag använda fiber för att få in TV-kanalerna till den?
  • Hur använder jag TVns enorma kapacitet bäst?
  • Vad behövs för bästa upplevelse av en film hyrd via fibern?
  • Om jag kopplar in min nya fina platt-TV till nätet i huset, hur tittar jag då på bilderna i mitt fotoalbum?
 • Jag har en internet-radio
  • Hur gör jag för att se en rullande nyhetslista i min internet-radio?
 • Jag har en trådlös Skype-telefon
  • Hur svarar jag på ett samtal med den om det ringer på mitt fasta telefonnummer?
 • Jag har tre DECT-telefoner
  • Hur svarar jag på inkommande Skype-samtal i endera av dom?

6 svar på ”Data- och IT-kurs i Kråkereds Skola Bygdegården”

 1. Jag kom på en liten begränsning i mitt erbjudande:
  Eftersom jag inte äger en Mac (Apple-dator) vill jag inte lova att lära allmänheten hur man använder datorer av just det märket.
  Jag kommer att hålla mig till PC med Windows eller Linux, för att vara lite mer exakt.

  /Mike

 2. Hej Mike!

  Står just i begrepp att anmäla mig till ett studieförbund för att lära mig göra en hemsida. Är det att gå över ån efter vatten?
  Har dessutom en man som är en dinosaurie inom dataområdet och han skulle behöva en nybörjarkurs (och då menar jag Nybörjarkurs!!!).

  Hälsningar
  Lena

  1. Hej Lena,
   Jag är mycket glad för din kommentar och vill här på ett positivt sätt försöka belysa de frågeställningar som kan tänkas komma upp.
   Jag tycker det skulle vara väldigt roligt att leda en kurs i exempelvis hemsidesutveckling.
   Nu är det ju, som framgår längre ner i denna kommentar, inte helt givet att varje deltagare i en sådan kurs efter avslutad kurs kan gå hem och se all sin studieflits resultat publicerad på nätet.
   Fråga gärna hur man kan åstadkomma detta. Det finns ett antal ”gratis”-tjänster ute på internet men dessa brukar vara behäftade med tvungen reklam, begränsningar i vad som kan göras etc.

   Jag blir alltid lite försiktig inför frågor av arten ”göra en hemsida”.
   Anledningen är att man kan använda så oerhört många olika tekniker för att åstadkomma samma sak. Den hemsida Ubbhult Fiber ”ligger på” är EN variant av hur man kan göra en hemsida. Min ursprungliga hemsida – http://www.lillhult.com – har jag gjort med en helt annan teknik.
   Som jag tror att du förstår behärskar jag dessa två vitt skilda tekniker, förutom en serie ytterligare andra tekniker för ungefär samma syfte…
   Jag är övertygad om att jag kan lära andra hur man använder Ubbhult Fiber- respektive http://www.lillhult.com -teknikerna – MEN; vilken av dessa tekniker är det folk i allmänhet vill ha och i detta fall; vilken teknik vill du lära dig?

   Ubbhult Fiber är ett så kallat CMS-system, med ett CMS-ramverk som i detta fall heter WordPress (se länk nederst på denna sida). Ubbhult Fiber ligger ”fysiskt” i ett så kallat web-hotell. Att köpa själva namnet ubbhult.net kostar cirka 300 kronor och sedan kostar webhotellet cirka 600 per år. Varje år kostar dessutom några hundralappar för att få behålla namnet ubbhult.net. De som äger webhotellet tar hand om maskiner och annat och är alltså inget bekymmer för mig.

   lillhult.com använder ren HTML – jag skriver alla detaljer i ren html-kod, vilket kan kännas primitivt. lillhult.com ligger ”fysiskt” hemma hos mig i en dator kopplad via ADSL till internet. Att köpa lillhult.com kostade några hundralappar och ytterligare ett par hundra per år för att behålla namnet. ”Web-hotellet” i mitt eget fall äger jag alltså själv och kostar därför ”inget”. Maskinerna hemma får jag själv serva, vilket kan bli bekymmersamt ibland.

   Den tekniska skillnaden mellan att använda WordPress och ren HTML är främst att WordPress hanterar den delen som tillverkar ren HTML. Detta kan uppfattas som en enklare väg och föredras av många. Det är givetvis förknippat med månatliga kostnader men kan vara värt att använda jämfört med egna maskiner.

   Om jag vill åstadkomma något som inte WordPress kan hantera tvingas jag använda endera ren HTML eller ändra inuti själva WordPress. Att ändra inne i WordPress kräver annan kunskap än den jag använder då jag låter WordPress hantera den rena HTML-koden.

   Vad gäller nybörjarkurs finns några viktiga aspekter som ska vägas in:

   • 1. Vad vill nybörjaren veta?
   • 2. Ska nybörjaren följa en given kursplan, med läromateriel i form av böcker och annat tryckt materiel?
   • 3. Är målet för nybörjaren att erhålla någon sorts certifikat? (exempelvis ett så kallat ”data-körkort”)

   För fråga 1 ovan vet kanske inte nybörjaren vad denne vill/behöver ha för typ av kunskap (vanligt scenario).
   Det finns mängder av paketlösningar i studieförbund och andra utbildningsorgan som ger gjutna svar på fråga 2 ovan (vissa kurser ger mer av en bredd snarare än ett djup i exakt det man vill veta).
   Fråga 3, slutligen, blir oftast ganska avgränsad avseende innehållet. Undantaget givetvis om syftet är att erhålla en master i exempelvis datalingvistik. I detta fall finns en mängd högskolor och universitet som anger vad som ska ingå.

   Min egen ledstjärna i denna bransch har alltid varit ”radera respekten inför all ny teknik men var inte respektlös”. Det betyder, för mig, att det finns sunt förnuft inbakad i varje del i denna värld (dator- och internet-världen) – det gäller bara att se igenom lövverket det jag verkligen vill se.

   /Mike

 3. Hej!

  OJ, så mycket information som jag knappt förstår.
  Mina önskemål om hemsida ser ut så här:
  – en relativt enkel sida där jag själv kan lägga in bilder och text efter hand
  – jag har inget behov av en massa underrubriker, 5 st kanske
  – det viktigaste är att den kommer upp när andra söker på vissa ord, det jag arbetar med letas upp på nätet, telefonkatalogen kan slänga sig i väggen
  -eventuellt kommer jag att behöva göra flera hemsidor som fyller olika behov;1- mitt hantverksarbete, 2-bed and breakfast på gården, 3- ubbhults snickeri som helhet

  Certifikat och annat skiter jag i – jag behöver något som går att använda praktiskt men mina begränsade datakunskaper (men jag är villig att lära!).

  Har också förstått att studieförbundens kurser är lite enkelspåriga, men det kan kanske bero på just den bristande datavanan som de som går kurserna har. Är också livrädd för alla som ringer och skall göra en sida ”gratis”, det luktar sjukt och att det kostar efter att gratisgrejen är fixad och verkligheten tar vid.

  Lena

 4. Hej,
  Om det skulle funka med en sida liknande denna, kan jag tipsa om Registrera Domän (http://konto.registrera-doman.com) där man enkelt köper sin egen domän och sedan tillägget webhotell.
  Där får du möjlighet att lägga upp information såsom jag gör här eller med annan, personlig touch.
  Det program jag använder är, som sagt, WordPress och är helt gratis (programmet kostar inget). Enda villkoret är att du installerar det på ”din” domän på webhotellet.
  När man köper sin domän och samtidigt tillägget webhotell, får man möjlighet att skapa mail-konton där. Jag vet inte hur många konton men det bör nog räcka ett gott tag, om du inte planerar att anställa hundratals på en gång…

  Vet du vad du vill att er domän ska heta, kan du gå in på registrera-doman och kontrollera om det namnet är upptaget redan. Om inte, så är det bara att slå till – köp den i så fall.
  Tillägget webhotell kan du köpa senare, om du inte känner dig mogen än.

  Mvh
  /Mike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *