Ingen sista insats under augusti!

Med hopp om att alla haft (och har!) en angenäm sommar kommer här en liten sammanfattning av läget för vårt fibernät.

Sista insatsen: Vi har ju tidigare varslat om att vi skulle kunna tvingas ta ut en större sista insats från er medlemmar för att täcka upp för de bidrag vi beräknar bli beviljade men ännu inte fått. Glädjande nog kan vi meddela att vi funnit en lösning som innebär att vi kan behålla vår checkkredit på banken och på så vis undvika att ni medlemmar behöver ligga ute med de pengarna. Efter många turer i denna fråga är vi mycket glada att kunna meddela detta!

Dock kommer det bli en sista insats, men den kommer tas ut i höst när vi kan säga mer exakt hur mycket det kommer bli. Vår gissning just nu är att det hamnar på mellan 1000 och 2000 kr. Sedan finns det förstås fortfarande en risk att vi inte kommer bli beviljade de bidrag vi sökt, och i ett sådant fall blir det ytterligare en insats om ca 5000 kr. Att vi skulle bli utan bidrag bedömer vi som högst osannolikt, men eftersom Länsstyrelsen ser ut att kunna bli ännu mer försenade med sina beslut, kan vi inte veta säkert än på kanske några månader.

Driftstart: Vi siktar på att driftsätta nätet 1/10. Innan dess ska vi ha delat ut mediaomvandlare till alla (mer info om detta kommer snart!) samt koppla ihop vårt nät med omvärlden. Det senare jobba vår kommunikationsoperatör med och vi kan i den frågan inte annat än vänta och svara på frågor som dyker upp. Vi hade förstås hoppats kunna ge alla ett varsel på tre månader med tanke på uppsägningstider för era befintliga tjänster, men det har visat sig svårt med alla osäkerhetsfaktorer som spökar in i det sista. Nämnas bör också att vi från andra fiberföreningars erfarenheter förutspår att det kommer finnas barnsjukdomar vid uppstart som gör att delar av nätet inte kommer fungera fullt ut direkt, och delar av nätet i praktiken får en försenad driftstart. Låt oss dock hoppas att vi blir förskonade från sådant!

Välkommen med frågor och funderingar till oss i styrelsen, via styrelsen(ersätt med snabel-a)ubbhult.net eller via kommentarsfältet nedan. På återhörande!

3 svar på ”Ingen sista insats under augusti!”

  1. Jag undrar om ni kommer att köra ett öppet nätverk eller ett stängt nätverk mellan noderna?
    Om ni kör stängt går det att skicka in en förfrågan om att öppna mellan två hus eller hela noden om alla i det området vill?

    /Freddy

    1. Det korta svaret (kondensat av mejlkonversationen vi haft med Freddy) är att detta är inget som går att tillhandahålla från fibernätet, utan man själv får lösa sammankoppling av sina privata nätverk eller enskilda tjänster (som tex lagring) genom att sätta upp en VPN-tunnel, vilket det finns inbyggt stöd för i många routers och NASar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *