En statusrapport

Vi har passerat det datum då vi först hade hoppats kunna vara igång och ha ljus i våra fibrer (halvårsskiftet). Dock är inte allt klart för driftsättning av nätet och styrelsen kämpar på för att lägga de sista pusselbitarna. Här kommer en beskrivning av läget.

Ekonomiskt sitter vi i samma sits som vi gjort den senaste tiden. Länsstyrelsen dröjer med sina bidragsbeslut och vi har redan utgifterna, vilka vi just nu finansierar med en kredit hos banken med kommunen som borgenär. Dock har vi sedan sist drabbats av bakslaget att kommunen, till vår stora besvikelse, inte vill tillmötesgå vår förfrågan om att förnya sitt borgensåtagande trots den obefintliga risken, så den sista september står vi med ett minus i kassan på 2,4 Mkr som vi inte kan täcka. Vi arbetar på att försöka lösa detta på andra sätt, men som vi varslat om tidigare kanske vi måste gå ut med en räkning till er medlemmar på 6000 kr ni i augusti. Vi har ju medlemsstämmans tillåtelse att debitera detta, men det känns trist att behöva, både för att det drabbar er medlemmar och för att det innebär ett stort administrativt arbete för föreningen.

Vi har äntligen kunnat få fram ett gruppavtal att erbjuda alla! Arbetet med detta har tarvat betydligt mer tid än vad vi kunnat förutspå, men nu har vi ett avtal med Comhem på ett paket med telefoni, bredband 100/10 samt TV Tivo Mellan, för 399 kr per månad. Bindningstiden är tre år och priset mycket bra jämfört med vad paketet kostar på den öppna marknaden. Naturligtvis finns fortfarande möjligheten för er som vill ha något annat att teckna eget avtal med valfri operatör. Mer info om gruppavtalet kommer inom kort, och ni behöver också bestämma er ganska snart om huruvida ni vill ansluta er till gruppavtalet eller inte.

Snart kommer mediaomvandlarna att delas ut. Vi kommer snart få dem levererade och varje medlem måste personligen kvittera ut sin box. Snart kommer mer info om vilka utlämningstillfällen som kommer arrangeras.

Svetsning av fiber är inne på sin absoluta slutfas och inom ett par veckor är vårt nät helt färdigt, så när som på ett par anslutningar som kräver lite extra omsorg. Dock är vårt nät inte anslutet till omvärlden ännu, eftersom vår kommunikationsoperatör IP-Only har lite problem att komma fram där de velat med sin anslutning. Därför är det ännu svårt för oss att utlova ett driftstartsdatum, och arbetshypotesen just nu är första oktober. Till er som sitter på uppsägningstider att ta hänsyn till vågar vi alltså inte rekommendera att säga upp det än. Betänk också att även om vi lyckas ”tända ljuset” på ett utsatt datum, kan då barnsjukdomar upptäckas som gör att vissa grenar av nätet inte kan komma igång direkt! Detta är något andra föreningar erfarit.

Detta var allt för denna gång. Hör gärna av er med frågor och funderingar till styrelsen(ersätt med snabel-a)ubbhult.net!

Christian Jarhult, ordförande

7 svar på ”En statusrapport”

 1. Valet av gruppavtal gjorde mig enormt besviken. Jag har haft Comhem i 15 år och kan inte rekommendera deras lösningar. Passar i alla fall inte mig. De är det mest kritiserade bolaget av dem alla och jag vill inte ansluta mig utan det får bli ett eget avtal tydligen. Föreningens dåliga ekonomi kommer väldigt överaskande och förvånande när staten säger sig ha blivit ännu mer angelägen om att bygga ut .. Är deras pengar slut? När jag fått fibern svetsad är det förstås självklart att jag ställer upp på behovet av ytterligare medel.
  Tyvärr återställdes min nyrenoverde vägstump väldigt dåligt efter uppgrävningen kan detta påtalas med hopp om hjälp att göra något åt det?

 2. Ni säger att avtalet med Comhem är förmånligt. Min Brf har ungefär samma avtal med 49 medlemmar och Ubbhult har 495.
  Dessutom avtal med den mest utskällda aktören med en värdelös ny tjänst Tivo som marknadsförs stort. Verkligen inget för framtiden i vart fall inget för mig, men alla har ju olika preferenser och sätt att utnyttja bredbandet.
  Skönt därför att nätet är öppet. Det var ju vitsen och att ha varit inlåst i ett monopol Comhem i 15 år gör en frihetsälskande även om friheten alltid har ett pris. Det vet folket i DDR för att ta ett känt exempel.
  Jag utlovade att jag skulle sponsra min granne föratt själv få vara med. Fick sen besked att hon skulle betala själv varför jag ej skickat in något åtagande från mig. Hon skulle lägga om taket i sommar men eftersom hon skulle dra in bredband gav hon återbud till takentreprenören. Därav mitt beslut. Detta för Er kännedom. Med vänliga hälsningar Carl-Erik

 3. Jag blir nyfiken på varför deras lösningar inte går att rekommendera? Vilken lösning vill du rekommendera istället?

  Själv är jag intresserad av triple-play i form av TV, telefon och 100/100 MBit/s internet. Jag tillhör inte den växande skaran Play-TV-förbrukare – dvs, jag föredrar att titta på tablå-planerad TV och tittar oftast på nyheter, filmer och Discovery/National Geographics. Jag tycker mobiltäckningen är så dålig där jag bor att jag måste ha fast telefon.

  1. Att uppgradera till 100/100 går utmärkt, priset är 30 kr extra/mån. Information om tilläggsval och liknande är på väg ut, troligtvis i nästa vecka.

  2. Det är alltid problematiskt med monopol. Jag tycker inte att det vore rätt av mig att räkna upp en massa subjektiva omdömen jag har utan hänvisar till olika granskningar som gjorts där Comhem kommit ut sämst. Vi har ju också olika behov. Således är jag inte intresserad av telefoni via fibern. Inte nu i alla fall. För mycket strul och går inte att lita på helt den dan man måste kunna lita på telefonen. Tivo är ju också ett dyrt och mycket begränsat utbud. Väntetider på support har varit orimligt långa ibland.
   Nu är ju tjänsten upphandlad och att jag hade föredragit ett annat bolag är ju mindre intressant något som jag kunnat hålla för mig själv. Förstod inte att svaren skulle läggas ut. Vänliga hälsningar. Carl-Erik Håkanson

 4. Har dåliga erfarenheter av Comhem sedan tidigare men inte via fiber, så det har jag ingen kunskap om. Det är iofs bara att ta del av deras omdömen, så förstår man att de har mycket att jobba på. Däremot är TiVo inget jag någonsin skulle släppa in i min TV. Skönt att det åtminstone är öppen fiber, så att jag kan välja leverantör själv.

  Lite statistik från Bredbandskollen för juli 2015, Västra Götaland:
  http://www.bredbandskollen.se/statistik/?section=0&speed=21&region=28&month=072015

  Däremot undrar jag när det ska svetsas hos oss? Det var en kille här i maj-juni, som skulle komma tillbaka någon vecka senare men han har inte visat sig.

  Vill tacka för det arbete styrelsen lägger ner, det är inte lätt att ro ett så stort fiberprojekt i hamn och jag tycker ni har gjort ett bra jobb.

 5. Det är många kommentarer på gruppavtalet och valet av leverantör. Det kan hända att comhem inte har ett lysande record, men faktum är att de lämnat ett bra avtalsförslag och de har varit villiga att omarbeta det när vi har velat göra ändringar. Det som gjort arbetet med att ta fram ett gruppavtal så tidskrävande, är att inga andra leverantörer kunnat inkomma med avtalsförslag trots löften därom och många upprepade påstötningar från oss! För mig är det ofattbart att att inte fler leverantörer vill lägga ett par strån i kors för möjligheten att få ca 300 nya kunder på ett bräde. Sammanfattningsvis har Comhem uppträtt absolut mest seriöst, åtminstone i upphandlingsfasen. Jag hoppas det borgar för ett kvalitativt samarbete framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *