Kommunen satsar på bredband
Verkligheten i Vara kommun är idag att många på landsbygden inte har fungerande ADSL-uppkoppling. Dessutom aviseras nedläggning av telestationer och vi vet också att kopparledningarna är dåliga på vissa ställen.
Kommunen vill satsa på att bygga ut fiber för att:
- Behålla och utveckla en levande landsbygd
- Fortsätta satsningen på näringslivet
- Ge möjligheter till arbete hemifrån
- Göra kommunen mer attraktiv- få fler personer och företag att flytta hit
Fibernät är framtidens mest säkra och effektiva bredbandsleverantör. Projektet att bygga ut fibernät inom hela Vara kommun är därför ett viktigt steg. På landsbygden finns inte samma möjlighet som i tätort vad gäller tillgång till bredband. Med fibernät på landsbygden ökar möjligheten för näringslivet i kommunen att stå upp emot konkurrensen. Det kommer att ge alla hushåll och företag anslutna till fibernätet tillgång till 100 Mbit/s i bredbandshastighet.
Man kanske hellre borde vara i Vara? 😉
http://www.vara.se/lankar/bredband.4.306fdfe712d7ec58adc80008509.html
Kanon Morgan!
Frågan är vad Marks kommun kan tänkas komma med? Vår (Gulliks, som jag accepterar och ställer upp på helhjärtat) plan; att bilda paraplyföreningen först kan ju vara ett första steg mot målet att få med kommunen i ett bygge av ett så kallat stadsnät.
Sedan får vi inte vänta för länge med att visa vårt allvar – vi bör starta vår förening oxå.
/Mike
Hej!
Hur kommer det sig att det är så olika i våra kommuner. Som jag uppfattar inlägget om Vara så är det kommunen som drar hela lasset, den enskilde har bara att säga ja eller nej tack. Ska vi och kan vi kräva mer av våra politiker i Marks kommun?
Hälsningar Markus
Hej
Det är INTE kommunen som drar detta lass och ”bjuder” på det. Man samarbetar med lokala ekonomiska föreningar som gör en egen kapitalinsats i denna infrastruktur.
Ni kan läsa mer på url’en ovan.
Skillnaden mellan våra kommuner i denna fråga är sannerligen inte lätt att förstå. Hur Vara kan ”bjuda på” denna infrastruktur och Marks kommun samtidigt vara så främmande inför samma problematik är omöjligt att förstå.
En faktor som skiljer markant mellan Vara och Mark är antalet invånare. Enligt SCB (SCB) bor det i Marks kommun 33807 invånare och i Vara kommun 15868 invånare. Marks areal är 934 kvadratkilometer och Varas 700. I Marks kommun, Sätila församling är den kommunala skattesatsen 33,67% och i HELA Vara kommun (alla församlingar) är skattesatsen 33,45% (källa: Skatteverket). Vi är alltså, i Marks kommun, cirka 36,2 personer per kvadratkilometer medan de i Vara endast är 22,7 personer per kvadratkilometer.
Den stora skillnaden mellan Mark och Vara – såvitt jag kan se – är att Vara är ett slättland och Mark är mer kuperat.
I Sätila församling betalar vi något mer kommunalskatt än generellt i Vara, så det kan knappast vara skattemedlen som avgör.
Såvitt jag kan se, är en möjlig förklaring till detta att Marks kommunpolitiker och tjänstemän generellt är dåligt insatta i vad som sker på Näringsdepartementet och samtida händelser och att de negligerar de direktiv som utgår centralt.
/Mike
Skillnaden mellan kommunerna verkar vara enorm tycker jag. I Vara har man identifierat problemet och presenterat en möjlig lösning som man anser är ”framtidens mest säkra och effektiva”. Man har klargjort vilka målen med satsningen är nämligen:
Kommunen vill satsa på att bygga ut fiber för att:
-Behålla och utveckla en levande landsbygd
-Fortsätta satsningen på näringslivet
Ge möjligheter till arbete hemifrån
Göra kommunen mer attraktiv- få fler personer och företag att flytta hit
I Mark har man tydligen inte ens gjort en nulägesanalys i samband med att man gjorde ett planförslag för Ubbhult. Man har tvärtom helt utelämnat alla infrastrukturfrågor från planen.
Jag bedömer det som att Marks kommun ligger väldigt långt efter…