Här är fibern redan igång

I måndagens (18/3) Borås Tidning var det med en artikel om invigningen av fibernätet i Mossebo i söndags:

”Vi vill understryka att detta är till för både unga och gamla. Vissa av de äldre i trakten har larm och kommer nu känna sig säkrare. Tidigare har vi haft telefonledningar men om det blir storm och ledningarna förstörs kan det ta dagar innan de repareras.”

 

Fiberutbyggnaden i Säffle kommun har lyckats bra:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5477738

”Trots att det kostar upp emot 18 000 kronor att ansluta sig har 92 procent av ortens befolkning gjort det.”

”Det är A och O för utvecklingen på landsbygden”

 

 

Fotskäl drar fiber nu

Enligt en säker källa är nu fiberdragningen fullt igång i Fotskäl.

Det preliminära priset per fastighetsägare är där 22.000 kronor (se kommentar nedan beträffande denna uppgift). Det är, i nuläge, okänt om eventuella bidrag från region och jordbruksverket är inräknat i det preliminära beloppet eller ej.

Rångedala gräver fiber nu!

Nu grävs fibernätet för medlemmarna i Tärby, Komlösa och Rångedala. Föreningen etablerades i december 2011 och har, i samarbete med Vattenfall, grävt för fibern sedan en tid.

På endast 6 månader har de i TKF lyckats samla 200 anmälningar till anslutande fastigheter… Vad är problemet i Ubbhult? Varför lyckas vi inte ens med att få fler intresseanmälningar? Är det så hopplöst att leva och bo i Ubbhult/Mark, att det inte tjänar något till att engagera sig?

Se artikeln och lyssna på inslaget i P4 Radio Sjuhärad genom att klicka här.

Drygt halvvägs mot bredbandsmål och pengarna är slut igen…

2012-03-14
Nära hälften av alla hushåll och företag i Sverige hade förra året tillgång till snabbt bredband. Det senaste årets ökning kan helt kopplas till fiberutbyggnaden, men Post- och telestyrelsens (PTS) stödpengar till byalag som vill gräva ner fiber är redan slut för i år.
Att 49 procent av hushållen och företagen har tillgång till bredband med en teoretisk hastighet på 100 Mbit/sekund betyder att Sverige förra året var mer än halvvägs mot regeringens bredbandsmål – att minst 90 procent av hushållen ska ha tillgång till den hastigheten senast 2020.
Slut på pengar
Ökningen på 5 procentenheter 2011 kopplar PTS helt till utbyggnaden av fiber som görs av operatörer, men också av socken- och byalag runt om i Sverige. Intresset bland de lokala föreningarna är så stort att PTS stödpengar för 2012 har tagit slut. Generaldirektören Göran Marby har upplyst näringsdepartementet om detta i ett brev, men ännu inte fått något svar.

– När det gäller finansieringen är det regeringens sak att bedöma, vi kan bara titta på behovet. Hittills har vi arbetat med olika finansieringsformer och olika sätt att lösa problemet. Men i grunden är det positivt att det finns ett så väldigt stort intresse bland byalagen.
Upp till regeringen
Daniel Johansson, statssekreterare hos IT-minister Anna-Karin Hatt (C), vill inte berätta om regeringen kommer att skjuta till mer pengar.
– Det är något som vi får hantera i en budgetprocess inom regeringen, säger han, och tillägger att ”hela bilden” knappast är klar till vårbudgeten.
Enligt Daniel Johansson är det dock ingen hemlighet att Centerpartiet vill skjuta till mer resurser.
Med nära halva svenska folket anslutna till snabbt bredband tror Göran Marby att det finns goda chanser att uppnå bredbandsmålet.
– Vi har ett antal år kvar och hela tiden ökar investeringarna. Hittills ser det ut som att vi kommer att nå målet.
Björn Ewenfeldt/TT

Momsfrågan betydligt klarare

På Gotland har de nu slutligen fått fram receptet för stadgarna som gör att varje medlemsinsats blir momsfri. Se deras information på Bredband Gotland – Bredband Till Alla. Kort går det hela ut på att föreningen i sina stadgar INTE anger att föreningen själv ska sälja eller tillhandahålla någon tjänst till medlemmarna. Observera att informationen på sidan som länkas ovan är skriven av den bredbandsansvarige i region Gotland.

Tjänster i nätet kommer endast att säljas och tillhandahållas av de operatörer som ljussätter vår svartfiber.

För att föreningen ska kunna dra av momsen, ska bandbredd hyras ut till operatörerna, för de tjänster de vill sälja via vårt eget nät till medlemmarna. Följ länken ovan för en presentation av hela resonemanget.

På Gotland är kommunen, regionen och Telia Sonera(!) med!

Se detta föredömligt väldokumenterade projekt här (det är 4 sidor att läsa med massor av information och tips!).

Gutarna gräver så det står härliga till och verkar ha som mål att dra fiber till vartenda hushåll. Näten ska vara ”öppna och operatörsneutrala, där kunderna fritt skall kunna välja mellan flera tjänsteleverantörer och där även mindre aktörer har möjlighet att erbjuda sina tjänster i nätet”.

Utbyggnaden ska ske i samverkan mellan Region Gotland, Länsstyrelsen på Gotland, marknadens aktörer, fastighetsägare, socken-, kvarterssamverkan och LRF. Den totala investeringen blir omkring en halv miljard kronor.

Websidan Vall-Hogrän-Mästerby Fiber med mängder av detaljer – mycket väl genomtänkt!