Att starta en ekonomisk förening har som syfte att skapa EN part med tydliga mål istället för dagens situation, där vi endast är ett antal privatpersoner, med – kanske – lite olika mål.
När den ekonomiska föreningen etablerats, gör föreningen ett antal utfästelser och ställningstaganden som endast ska finnas i EN version. De utfästelser och ställningstaganden som ska gälla, etableras utifrån föreningens årsmöten och/eller extra möten. Föreningens mål blir alltså tydligare, med mindre utrymme till individuella vinklingar.
Styrelsens uppdrag blir ett tydligt åtagande mot föreningens medlemmar, där styrelsen SKA tillvarata ALLA medlemmars intresse.
Det gäller alltså att konstituera en ekonomisk förening och stadgar som tydligt ska ange riktningen för föreningen, som ska kunna förvaltas av varje medlem i, först och främst, föreningens styrelse. För en god förståelse av föreningsstadgarnas innebörd krävs en god kommunikation mellan styrelsemedlemmarna och deras eventuella delegerade, så att föreningen i möjligaste mån hela tiden kan redogöra för EN bild av våra mål och uppnådd progress.
Ekvationen är ganska enkel: Utan att ha en enad bild av våra mål, kan vi inte säga hur långt vi kommit i arbetet. Vi vet inte vad som ska göras och därför vet vi inte heller hur långt vi kommit.