Snart har vi ljus

Snart har vi ljus här i vårt hus

Vi är på väg mot vecka 45, vilket skulle vara den vecka då vi driftsätter vårt nät. Den senaste avstämningen med IP-Only idag ger prognosen att vi har nätet i drift senast på onsdag!
{Inlägget uppdaterat 8/11}

SFP-kontakt i din brevlåda

De nya kontaktdonen till mediaomvandlaren skickades i torsdags och de flesta bör ha fått den idag. Det går nu bra att koppla in mediaomvandlaren och slå på strömmen, vilket vi vill be alla medlemmar att göra så snart som möjligt för att verifiera att anslutningen får datalänk till föreningens nodrum. Stoppa i SFP-donet i mediaomvandlaren, anslut fiber och strömsladd och slå på omvandlaren på strömbrytaren. Efter en stund ska WAN-symbolen tändas (förutom PWR-symbolen), och det innebär att kopplingen mellan mediaomvandlaren och utrustningen i nodrummet fungerar.

Och om WAN inte tänds? Ja, då kan något vara fel och det är bra om du kontaktar föreningen på support(ersätt med snabel-a)ubbhult.net och meddelar det. Men det kan också vara så att du är en av de 15 som inte blivit anslutna i nodrummet ännu, eftersom det saknades några kablar. Detta kommer åtgärdas i början på veckan.

Vårt fibernät ansluts till omvärlden

IP-Only, som är ansvariga för att ansluta vårt nät till omvärlden, har nu kommit hela vägen till Hästebacka från Lindomehållet. I början på kommande vecka ska de kopplas in på matningsledningarna som går från Hästebacka till Bygdegården. Senast onsdag ska det vara klart, och då är vårt nät i drift och tjänsteleverantörer kan börja leverera tjänster!

Hurra, det lyser! Men var är mitt bredband?

Den som beställt bredband, TV och/eller telefoni kan teoretiskt börja använda det i mitten på nästa vecka. Kolla med din leverantör hur de ligger till!

Gruppavtalet behandlas särskilt i detta sammanhang, eftersom det är föreningen som har beställt det för alla anslutna medlemmar. Av ekonomitekniska skäl kan vi förmodligen inte få igång det förrän till januari, men Com Hem har sagt att den som vill påbörja tjänsterna innan gruppavtalet träder i kraft. Com Hem börjar leverera gruppavtalet redan 16/11! Detaljer om hur detta går till praktiskt får vi återkomma till i början av kommande vecka.

Dags att betala sista insatsen, första nätavgiften och första gruppavtalsavgiften

Vi har kommit fram till att den sista insatsen är 1000 kr, vilket innebär att summa insatser uppgår till 19100 kr. Denna, samt eventuella obetalade tidigare insatser, kommer förfalla till betalning i slutet av november.

Föreningen har anlitat Fiberekonomi AB för att hantera föreningens fakturering, bokföring och register. I slutet av kommande vecka eller veckan därefter kommer alla medlemmar att få sin första faktura för nätavgift, tillsammans med ett följebrev som förklarar hur man väljer betalsätt och uppdaterar sina kontaktuppgifter på nätet. Man kan välja mellan att betala med brevfaktura, e-faktura eller autogiro. Det är endast autogiro som går att få som månatlig fakturering, medan övriga fakturor skickas kvartalsvis. Det innebär att den faktura som kommer nu ska täcka tre månader, och löpande avgifter faktureras i förskott. Fakturan kommer alltså täcka: Kvarvarande insatser, nätavgift för jan-mar, samt gruppavtalsavgift jan-mar.

Efter tre års träget föreningsarbete verkar vi alltså snart vara i mål! Det känns fantastiskt kul att vara så nära, även om det förstås är många pusselbitar när det gäller löpande drift och underhåll som behöver falla på plats. Vi hoppas att alla medlemmar gläds med oss och ser fram emot nästa vecka!

11 svar på ”Snart har vi ljus”

 1. Efter tre års träget föreningsarbete verkar vi alltså snart vara i mål!”…
  PLUS 9 års fokuserad lobbying! Ingen ville lyssna. Ingen var särskilt intresserad. Några kunde tänka sig bjuda med armbågen av sin tid…

  1. Jo, jag vet att ni var några eldsjälar som startade tidigt och det är tack vare er som vi kommit dit vi är! Förstås hade det varit roligt om det gått fortare. Ibland är det tur att man inte inser hur lång tid saker kommer ta när man börjar med dem, för då hade man förmodligen inte ens orkat starta det hela… 🙂
   Låt oss se framåt!

 2. Vad precis är ekonomitekniska skäl. Ett uttryck jag aldrig hört förut trots 30 med ekonomijobb.

  1. Termen är uppfunnen av en icke-ekonom… 🙂
   Så här ligger det till: Ni medlemmar ska få tid att betala er faktura (28/11), Fiberekonomi behöver en extra månad för att hantera påminnelser etc (sådan är dealen för att hålla nere priset på deras tjänster), varpå vi får pengarna (28/12) och kan betala Comhem i förskott för januari-mars.
   Vi håller på att kolla upp hur man skulle kunna starta upp sina tjänster i gruppavtalet tidigare. Jag hoppas kunna återkomma inom några dagar!

  1. Skicka ett mejl till support(ersätt med snabel-a)ubbhult.net, så kollar vi upp det!

 3. Efterlyser igen ett leveranspunkts-id som behövs för att teckna bredbandsavtal. Även om nätet är igång imorgon kan jag inte använda det då jag saknar uppgiften och inte kunnat teckna avtal och därmed inte erhållit den utrsutning som behövs från leverantören.
  Emotser också gärna en förklaring på ytterligare insats då vi betalat en massa redan och vi fått vänta nästan ett år på att det skall komma igång mot vad som ursprungligen angavs. (2014/2015)

  1. Leveranspunkts-ID: Jag vet faktiskt inte vad detta är, och min leverantör har inte efterfrågat något med den rubriceringen. Jag ska fråga mina kollegor i styrelsen, men kanske kan leverantören förklara lite mer vad som menas? Gissningsvis handlar det om fastighetsbeteckningen, tillsammans med eventuellt namn på anslutningen (om du har flera till samma fastighet).

   Insats: Föreningsstämman har beslutat att insatsen för medlem får uppgå till max 25000 kr. Men vi har alltså klarat av att hålla insatsen så låg som 19100 kr, vilket känns jättekul att kunna presentera för er medlemmar! En sista insats av okänd storlek har annonserats via hemsida och mejl åtminstone sedan maj och borde faktiskt inte vara någon nyhet, men nu har vi alltså kunnat fastslå den till 1000 kr, vilket är i den lägre änden av det intervall vi angett tidigare. Det finns dock fortfarande en risk att vi inte beviljas bidragen vi ansökt (Länsstyrelsen är jättesen med beslut), vilket skulle kunna resultera i en kompletterande insats, men vi bedömer det som osannolikt.

   Att det tagit lång tid tycker alla är synd, men som du kan se i gamla inlägg på hemsidan har det inte varit lätt att gräva i Ubbhult! En annan faktor är att det har varit svårt att mobilisera alla medlemmar att hjälpa till, och med relativt få som jobbar ideellt (och som dessutom inte är fiberproffs) med ett sådant här stort projekt i mångmiljonklassen är det svårt att bedöma hur lång tid saker ska ta.

   1. Angående leveranspunkts-ID, så är det ett ID som man normalt inte behöver, om leverantören har vårt nät i sina register. Detta bör alla ha nu, så försök igen, så tror vi att de hittar din anslutning via din adress eller fastighetsbeteckning! Om inte får vi väl försöka få fram ett sådant för din anslutning, gissningsvis genom IP-Only.

 4. Styrelsen och de som arbetat med detta projekt har gjort ett fantastiskt bra arbete, hurra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.