Status i driftsättningsarbetet

I väntan på ljusetMånga medlemmar har undrat hur läget ser ut efter att vi fått beskedet att anslutningen av nätet blir försenad. Därför kommer här en liten uppdatering av läget.

De senaste veckorna har präglats av idogt skickande av olika dokument mellan oss, IP-Only, Comhem, Länsstyrelsen och vår ekonomientreprenör Fiberekonomi. Det har varit mycket jobb med att sammanfoga information från olika system för att producera listor över medlemmar och anslutningar, innehållande det information som var part behöver. Vi ser att det mesta jobbet med detta ny är gjort, men förstås kommer justeringar och uträtande av frågetecken som dyker upp fortsätta även framöver.

Vi väntar fortfarande på att nya SFPer ska komma ut till er medlemmar. Dessvärre vet vi inte när de levereras och vi har svårt att få ett datum från IP-Only för detta, förmodligen beroende på att de i sin tur har svårt att få ett leveransdatum för de kontaktdon de saknar på sitt lager. Vi ligger på om detta och kan bara hoppas på snar leverans.

Vi har blivit lovade att en tekniker från IP-Only ska komma och göra iordning nodrummet och göra den återstående patchningen där, vilket vi tror kommer ske inom en vecka. När detta är gjort, och SFP-kontakterna är levererade, finns möjlighet för var och en att göra ett ”länk-test” för att säkerställa att det finns en hel fiberförbindelse mellan fastigheten och vårt nodrum. Vi återkommer med mer info om detta när det är dags.

Efter en översyn av våra sjökablar i Östra och Västra Ingsjön har vi identifierat några förbättringsprojekt, som vi beräknar ta tag i under 2016. Dock har en gedigen insats redan gjorts av några frivilliga i Flygsnäs, som flyttade en kabel som hamnat olyckligt under en brygga under den första dragningen.

Nyfikna röster har också hörts kring vilken typ av kommunikationsmiss som gjort att vi meddelade förseningen så sent. Jag ser ingen större anledning till att gå in djupt i detaljer kring detta (det viktigaste är ju att lösa det uppkomna situationen, eller hur?). Sammanfattningsvis kan sägas att hade vi svårt att få statusinfo om anslutning av nätet från IP-Only, men eftersom Bynet fått denna info från dem, fick vi ta del av den och var nöjda med det. Tyvärr var Bynets och vår kontaktperson på IP-Only inte synkade och det visade sig att Bynets kontakt inte hade all information. I backspegeln kanske vi inte skulle förlitat oss på andrahandsinformation, men då det var stressiga tider hann vi inte jaga på för att få försthandsinfo, utan prioriterade att jobba med utdelningen av mediaomvandlare med mera.

Tack för att ni har tålamod med processen, och tveka inte att ställa er till styrelsens förfogande om ni har förslag på vad som borde göras eller om du tror att du kan bidra på något sätt!

3 svar på ”Status i driftsättningsarbetet”

  1. Om det skulle vara så att man har fått tag på en SFP ifrån annat håll och patchningen sker tidigare än vad leveransen utav SFP:er gör skulle man kunna få punkt-id för att göra en kontroll av driftsättning. Även information på hur driftsättning sker, om det är som vanligt med punkt id och MAC adress eller om det är på något annat vis.

    Tacksam för svar.

  2. Hej!

    I morse kom min SFP och är nu inkopplad. Omvandlaren’s WAN-lampa lyser – jag antar det bara innebär att jag har kontakt med nod-rummet? Eller mer därtill?

    Nu när de fysiska förutsättningarna finns – hur långt bort är vi att vara på IP-only’s nät/omvärlden?

    Johan

    1. Hej!
      Bra att WAN-lampan lyser! Det betyder att din mediaomvandlare har kontakt med utrustningen i vårt nodrum. Dock har den inte ännu kontakt med om världen, men det får den i mitten på nästa vecka, så då kan tjänsteleverantörerna börja leverera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *