3 svar på ”Årsstämma 2014”

 1. Har vi någon nytta av fiber när vi inte har fast telefoni?
  Vi har inga telekablar framdragna till vårt hus som byggdes -07.
  kan ni förklara hur man använder fiber till att ringa, internet, och tv när vi nu har trådlöst ?
  Med vänlig hälsning Gunilla och lasse

  1. Fiber används för möjliggörande av GARANTERAD höghastighetstransport av de 3 möjliga tjänster som önskas – inbakat i ETT fysiskt media = fibern. Som jämförelse kan nämnas att de som idag har ”fast” telefon, TV och internet, sannolikt använder 2 fysiska media.

   De fysiska media det handlar om är
   * luften – för marksänd eller satellit-TV, ”trådlöst” via mobil operatör som ger 3G eller, i bästa fall, 4G
   * koppartråd – för de som har ”fast” telefon och internet via ADSL.

   Som tjänst via fiber räknas (alla tjänster delar fysisk media)
   * ”fast” telefon – fibern används för IP-telefoni mot tele-operatör
   * internet – fibern används för internetaccess mot internet-operatör
   * TV (här avses traditionell TV-tjänst) – fibern används för uppkoppling mot TV-operatör

   Eftersom jag själv idag har både marksänd (backup för de tillfällen då satellit-mottagningen är borta) och satellit-TV vet jag att mottagningen ibland är osäker, främst på grund av väder och vind. Höst och vinter är värst. Denna typ av osäkerhet är inte aktuell med TV via fiber. Fibern är vädersäker.
   Min ”fasta” telefon fungerar bra via de koppartrådar som ligger nedgrävda. Jag kan dock endast få ETT telefonnummer via det enda koppartrådparet.
   Mitt internet är en sorglig historia. Det är ADSL och jag kommer sällan upp i den bandbredd jag vill ha. Bandbredden begränsas av avståndet till Telias telestation och kan inte bli bättre än omkring 7 MBit/s när jag hämtar från internet. Om jag skickar saker till internet är det ännu värre. Då kommer jag inte upp till 1 MBit/s ens.

   I och med utvecklingen av nya tekniker för internet (traditionell modell), TV och ”fast” telefoni och mitt eget intresse för att hänga med, existerar idag ingen motsvarande höghastighetstransport, varken via luften eller koppartrådarna, som möjliggör för mig att ta del av den nya teknik som redan finns eller kommer inom överskådlig tid.
   Att se på högupplöst TV (det som kallas HDTV) exempelvis, via 3G eller 4G, förutsätter att mina grannar inte gör det samtidigt eftersom jag då riskerar att få för låg bandbredd. Resultatet – om jag får för låg bandbredd – blir att det ”laggar” och är inte aktuellt för mig. Med ny teknik – så kallad UHD TV – ställs än högre krav på garanterad bandbredd eftersom datamängden som mottagaren behöver då är nära 4 gånger högre (inte helt korrekt – i och med bättre komprimering) än för HDTV.

   Dessutom vet jag att ”internet of things” är på gång, vilket innebär att gemene man snart kan köpa enheter i butik som genast kopplar upp sig på internet då jag startar upp dom hemma. Oavsett vad jag tycker om detta, är det ett faktum, som kommer att ställa krav på bandbredd.

   De som hänger med i nyheter inom teknikområdet kanske sett att 5G är på gång. Alltså ”uppföljaren” till 3G och 4G. Här ska betonas att standarden för 5G inte är satt ännu men att den, i sitt nuvarande utseende, baseras på förekomsten av fiber i varje hushåll. Med 5G kommer varje fiberinnehavare att kunna skapa en egen basstation för mobiltelefonerna i hushållet, för ”fast” telefoni och för TV.
   Den som inte då har fiber kommer inte – enligt föreningens stadgar – att kunna surfa på grannens nät.

  2. Lite förenklat kan man säga:
   Istället för en telefonledning av koppartråd så får ni en fiberkabel som kan användas till Internet, TV samt telefon. All information skickas mycket snabbare, därför räcker det med en fiberkabel.
   Kopparkabeln behövs inte längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *