2012-03-14
Nära hälften av alla hushåll och företag i Sverige hade förra året tillgång till snabbt bredband. Det senaste årets ökning kan helt kopplas till fiberutbyggnaden, men Post- och telestyrelsens (PTS) stödpengar till byalag som vill gräva ner fiber är redan slut för i år.
Att 49 procent av hushållen och företagen har tillgång till bredband med en teoretisk hastighet på 100 Mbit/sekund betyder att Sverige förra året var mer än halvvägs mot regeringens bredbandsmål – att minst 90 procent av hushållen ska ha tillgång till den hastigheten senast 2020.
Slut på pengar
Ökningen på 5 procentenheter 2011 kopplar PTS helt till utbyggnaden av fiber som görs av operatörer, men också av socken- och byalag runt om i Sverige. Intresset bland de lokala föreningarna är så stort att PTS stödpengar för 2012 har tagit slut. Generaldirektören Göran Marby har upplyst näringsdepartementet om detta i ett brev, men ännu inte fått något svar.
– När det gäller finansieringen är det regeringens sak att bedöma, vi kan bara titta på behovet. Hittills har vi arbetat med olika finansieringsformer och olika sätt att lösa problemet. Men i grunden är det positivt att det finns ett så väldigt stort intresse bland byalagen.
Upp till regeringen
Daniel Johansson, statssekreterare hos IT-minister Anna-Karin Hatt (C), vill inte berätta om regeringen kommer att skjuta till mer pengar.
– Det är något som vi får hantera i en budgetprocess inom regeringen, säger han, och tillägger att ”hela bilden” knappast är klar till vårbudgeten.
Enligt Daniel Johansson är det dock ingen hemlighet att Centerpartiet vill skjuta till mer resurser.
Med nära halva svenska folket anslutna till snabbt bredband tror Göran Marby att det finns goda chanser att uppnå bredbandsmålet.
– Vi har ett antal år kvar och hela tiden ökar investeringarna. Hittills ser det ut som att vi kommer att nå målet.
Björn Ewenfeldt/TT