Saxat från Jan Ericsons blogg, www.ericsoniubbhult.se

Mer pengar till bredband på landsbygden

2011-09-02

Regeringen kommer i budgetpropositionen att föreslå en extra satsning på nära en halv miljard kronor över tre år för att påskynda bredbandsutbyggnad på landsbygden. Satsningen är en tydlig signal från regeringen att bredband är en förutsättning för företagande och boende i hela landet.

För egen del ligger frågan mycket nära min egen vardag, eftersom det just startats en särskild intressegrupp i Ubbhult för att förbättra tillgången till bredband med hög kapacitet i vår by. Själv bor jag relativt nära telefonstationen, men har ändå både långsam och ojämn tillgång till internet. För dem som bor längre bort är det svårt att få den kapacitet på bredbandet som krävs för att en näringsidkare överhuvudtaget ska kunna bedriva sin verksamhet.

Regeringens utgångspunkt är att marknaden ska tillhandahålla säkra och goda elektroniska kommunikationer. Där marknaden inte räcker till finns ofta ett stort lokalt engagemang som regeringen nu vill stöjda med denna extra satsning. Med de extra pengarna kan bredbandsutbyggnaden fortsätta även i områden där det inte är lönsamt för marknads- aktörerna att bygga ut. Mer information om olika möjligheter till stöd finns på Post- och Telestyrelsens hemsida

Senare i höst kommer regeringen presentera en ny nationell it-strategi. Syftet är bland annat att fler i Sverige ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter. En grundförutsättning för detta är goda elektroniska kommunikationer. Sedan tidigare har regeringen beslutat att målet är att 90 procent av befolkningen ska ha tillgång till minst 100 Mbit per sekund senast år 2020.

Saxat från www.ericsoniubbhult.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *