Svar om mediaomvandlaren från Christian Jarhult i Teknikgruppen

Många har frågat om hur mycket plats som behövs för mediaomvandlaren, dvs den enhet som omvandlar ljuset i fibern till elektriska signaler i en nätverkskabel. Enligt vår kommunikationsoperatör IP-only är omvandlarens totala mått, inklusive fiberhus (där 0,5m inkommande fiber ska husera), ca 22(L)x14(B)x3,5(H) cm. Tänk på att locket till fiberhuset är ledat i ena kanten och ska kunna öppnas, samt att kablar ska få plats att kopplas in i ena kanten (nederkant på bilden nedan). Glöm inte heller att det måste finnas ett eluttag till omvandlaren i närheten.

mediaomvandlare

Här finns ett datablad för omvandlaren för den nyfikne:
https://drive.google.com/open?id=0B8nfPWASb-YESDFQVVVkZ3QxQVU&authuser=0

Lite om andra ”lådor” i fiberinstallationen: Inomhusfibern kommer alltså gå in i mediaomvandlaren. Därifrån kommer det gå en nätverkskabel till en router. Beroende på vilken tjänsteleverantör du väljer (mer info om möjliga tjänsteleverantörer kommer senare i vår) kommer du antingen få en från denne, eller införskaffa en själv. Från routern kan du sedan dra kablar till andra enheter, såsom TV-mottagare, datorer eller accesspunkter för trådlöst nätverk (sannolikt kommer din router ha trådlöst nätverk inbyggt, men man kan komplettera med ytterligare accesspunkter för att få bra täckning i huset).

En annan vanlig fråga är om vilken räckvidd man kan räkna med att trådlöst nätverk har. Det är en svår fråga att svara på, då det beror på vilka hinder som finns för signalen. Vid ”line of sight” kan räckvidden vara flera hundra meter, men i praktiken blir den i ett trähus inte mer än 10-15m. Väggar av sten, betong eller väggar med aluminiumreglar hindrar signalen än mer effektivt. Därför kan det vara listigt att dra en nätverkskabel från routern till exempelvis den andra våningen eller till lillstugan etc och sätta en accesspunkt där. Jag avråder från att använda en ”repeater” (eller ”range extender”), till vilken man inte behöver någon nätverkskabel, eftersom sådana ofta tar ner prestandan i nätverket avsevärt. Längden på en nätverkskabel är inte så kritisk, men ska inte vara mer än 100m.

Datum för distribution av mediaomvandlaren är inte bestämt än. Först skall alla anslutningsboxar på plats, fibern skall blåsas och svetsas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *