Information om fiberprojektet

På denna websida hålls läsarna uppdaterade om vad som sker med fiber-arbetet i Ubbhult.
För att se vad som sker med fiber-arbetet i resten av Marks kommun, se <önskad länk>.

Genomgående för föreningens arbete ska öppenhet och transparens gälla. Denna websida ska därför ge information om både smått och stort.

Websidan får inte användas i syfte att smutskasta personer inom eller utanför föreningen, organisationer, föreningar eller annat. Här krävs ett vårdat språk och sakliga inlägg i syfte att ge läsare användbar information snarare än skvaller.

2 reaktion på “Information om fiberprojektet

 1. Jesper Wasling

  Hej Jesper,
  Jag har lagt till en beskrivning av vad man får för den lägre månadskostnaden och fixat lite allmänt.
  Annars ser det bra ut, tycker jag!

  Mvh – Trevlig midsommar!
  /Mike

  Hej,
  en början till text. Kolla fakta och citat.

  // Jesper

  Marks ytterdelar saknar bredband och någon utbyggnad finns inte planerad.
  Men om byalagen i kommunen går samman kan utbyggnaden ske snabbare.
  – , säger Mike Björklind.
  I Mark saknas riktigt bredband. Det system som finns (ADSL) har snart nått sin maxkapacitet.
  Det menar Mike Björklind som nu drar igång ett upprop för att få byalagen att engagera sig i frågan. Kanske genom att bilda en ekonomisk förening inom vare byalag, där sedan ett flertal sådana föreningar bildar en gemensam förening för stamnätbyggnation.

  Startar upprop
  Runt bordet i hemmet i Ubbhult har Mike Björklind samlat ytterligare några eld-själar: Gullik Webjörn, Fritsla och Morgan Gustafsson, Ubbhult, Hans Berkegård, Hyssna. Det är en grupp engagerade tekniker som sett vilka brister dagens system har. De pratar mycket och intierat om teknik och vill visa hur det ser ut i verkligheten med uppkopplingshastigheten.
  Vi gör en kort koll på bredbandskollen.se som visar att Mikes uppkoppling tankar hem 7 Mbit/sek men skickar upp i en hastighet av 0.7 Mbit/sek.
  Det finns även stationer där inte ens ADSL finns att få längre. Alla portar är helt enkelt fyllda.
  – Det fungerar kanske för konsumenter idag, men inte för företag och inte för konsumenternas behov om några år, säger Gullik Webjörn.
  Bredband viktigt
  I en värld där internet blir allt viktigare behöver alla få tillgång till en bra uppkoppling, det förväntar sig människor idag, precis som de vill ha bra vägar. Annars riskerar bygden att förlora både arbetstillfällen och boende.
  – Du flyttar till landet men får inget bredband, säger Hans.
  Han och de andra jämför med Kungälvsområdet där det finns optiska fibrer i hela kommunen. Det gör att de får ett viktigt argument till de företag och privatpersoner som kan tänka sig etablera sig utanför Göteborg och Borås.

  En starkare part
  Men var kommer den gemensamma ekonomiska föreningen in?
  Jo, för att bli en starkare part gentemot bredbandsoperatörerna vill Mike Björklind och de andra runt bordset att fler byalag ska engagera sig i frågan.
  – Det är inte så ruskigt dyrt att det inte går, säger Gullik Webjörn som har räknat på vad det skulle kosta.
  En ekonomisk förening kan komma ner i låga kostnader per medlem. I Roasjö lyckades byalaget bygga ut fibrer till alla för en kostnad på cirka 15 000 kronor per medlem. Det skulle kostnaden också kunna bli i de flesta orterna runt om i Mark.
  Den kostnaden ska sedan slås ut på många år då fastighetsägarna får lägre kostnader för de tre olika tjänsterna telefoni, bredband och TV. En operatör, som exempelvis Telia, kan samla dessa tre tjänster i en gemensam tjänst till kunder med fiber. Kostnaden för de tre tjänsterna blir då 379 kronor per månad i dagsläget jämfört med dagens kostnad på mellan 550 och 830 kronor för samma tre tjänster.

  Aktiv kommun
  Men de ekonomiska föreningarna kan inte driva allt själva. Även kommunen måste vara aktiv, menar bredbandsgruppen.
  – Det måste vara ett samarbete mellan medborgarna, företagen och kommunen, säger Gullik.
  Markavtal måste till med alla markägare, och det är kommunens ansvar.
  En motion har lämnats in till fullmäktige där Pelle pellby (S) vill snabba på bredbandsutbyggnaden.

  90 procent av kostnaden är att gräva ner kabelrören. Kablarna kostar bara några tior per meter medan grävarbetet kostar flera hundra kronor. Finns rören på plats kan nätoperatörer använda sig av dem för sina egna kablar.
  – Det handlar om att få till en fungerande konkurrens, säger Mike

  Problemet är att ADSL redan finns och att en operatör som Telia därför inte har så stort intresse i att gräva nytt innan de fått tillbaka sina gamla investeringar.

  Svara
 2. Elli Arbeus

  Viktigt till alla som har mark längs med den stora AV-ledningen Hägnen-Ubbhult-Skene som det skrivs ledningsrättsöverlåtelseavtal för just nu. Ni som inte har skrivit på ännu och även ni som har skrivit på, se till att få med ett förbehåll, kanske i ett separat avtal, som ger markägaren rätt att dra en korsande (eller bredvidliggande) ledning i ledningsrättsområdet. Rickard Hellemar på LRF Konsult jobbar just nu med försöka få till en vettig sådan formulering.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *